DOKAZNI POSTUPAK MARKAČ-GOTOVINA-ČERMAK

Hrvatski generali u Hagu


U četvrtak u Haagu počinje dokazni postupak obrana Gotovine, Čermaka i Markača. Na strani generala stajat će čak 135 svjedoka, a među njima bi se mogao naći i predsjednik Mesić. Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u srijedu je u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", na ročištu koje prethodi izvođenju dokaznog postupka obrane, odlučilo obranama dodijeliti 210 sati za izvođenje ukupno 135 svjedoka. Obrani generala Ante Gotovine dodijeljeno je 90 sati za izvođenje dokaza, obrani generala Mladena Markača 75 sati, a obrani generala Ivana Čermaka 45 sati. Mesić svjedoči u obrani Čermaka? U hrvatskim medijima objavljeno je da bi jedan od svjedoka Čermakove obrane mogao biti predsjednik Republike Stjepan Mesić. U Uredu predsjednika nisu ni potvrdili ni opovrgnuli medijske napise i kažu da je o tome, dok eventualno ne stigne službeni poziv Tribunala, prerano govoriti. "Vijeće smatra da se može skratiti vrijeme koje su obrane tražile za glavno ispitivanje", izjavio je predsjedavajući sudac Alphons Orie. Sve tri obrane su 4. svibnja podnijele zahtjeve vezane uz broj svjedoka i procjenu vremena koja bi im bila potrebna. Obrana Gotovine tražila je 120,5 sati, obrana Čermaka, 49,5 sati, a obrana Markača 97,5 sati. Sudsko vijeće je prihvatilo broj svjedoka obrane Gotovine (67), obrane Čermaka (42) i obrane Markača (26). Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić i Markačev odvjetnik Goran Mikuličić su se složili s procjenom vremena Sudskog vijeća za glavno ispitivanje, dok je Stephen Kay, iz odvjetničkog tima generala Čermaka, ocijenio da bi odluka Sudskog vijeća "mogla ići na našu štetu". Objasnio je da brana Čermaka želi pozvati još tri svjedoka i da bi zato zatražio povećanje satnice na 52 sata.
"Radi se o vrlo važnim svjedocima i mislim da je važno da ih Sudsko vijeće sasluša. Ne bih htio da Vijeće donese konačnu odluku od 45 sati, već da se drži naše procjene", kazao je Kay.
Orie je rekao da će se to imati na umu i da se uvijek na vrijeme može podnijeti podnesak, jer se ne radi o "odluci isklesanoj u kamenu". Tužiteljstvo je u svom dijelu dokaznog postupka izvelo ukupno 78 svjedoka i za to je potrošilo oko godinu dana. Na konferenciji uoči izvođenja dokaza obrane Sudsko je vijeće također odlučilo da obrane generala Čermaka i Markača održe uvodna izlaganja u četvrtak i, ako bude potrebno, u petak. Prvi bi se svjedok, a radi se o svjedoku obrane generala Gotovine, u sudnici Haškog suda trebao pojaviti 2. lipnja.
Sudac Orie dao je obrani Gotovine i tužiteljskoj strani vremena do petka da se dogovore oko svjedočenja pripadnika Kontraobjavještajne službe JNA (KOS), a potom pripadnika srpske kontraobavještajne službe, a koji bi dao "široki iskaz o stavovima i politici ne samo krajinskog vodstva već i vodstva u Beogradu i njihovoj povezanosti". Tužiteljstvo smatra da se dio iskaza ne tiče vremenskog i geografskog okvira optužnice i da bi se izgubilo puno vremena, no Mišetić je istaknuo da će svjedok pokazati da se general Gotovina nije samo suočavao s vojskom republike srpske krajine već i formacijama pod kontrolom Beograda. Mišetić je rekao da se radi o svjedoku koji je bio u Sektoru sjever i koji je važan za pobijanje dijelova zajedničke optužnice. Sudac Orie je izvijestio da je Vijeće donijelo odluku o davanju na uvid i obrani i tužiteljstvu neredigirane verzije dnevnika bivšeg prvog vojnog policajca Mate Laušića. Suđenje će, kako je najavljeno, trajati do ljetne pauze, 27. srpnja, a ponovo će početi 24. kolovoza.
Prenosimo sa: http://www.uvsjp-alfa.hr/

0 komentari  

Detalj novouređenog prostora

Postavljen dio ratnih fotografija Specijalne jedinice policije "Delta" Županja.

0 komentari  

Željko Ognjanović 2.10.1969-18.5.2009

Željko Ognjanović (2.10.1969-18.5.2009)

tragično preminuli hrvatski branitelj, (Glas Slavonije) pokopan je danas uz vojne počasti na gradskom groblju u Županji. "I kad umrem pjevat će Slavonija...." odsvirali su tamburaši na groblju, a cijeli županjski kraj danas je u velikoj tuzi za Željkom koji je svim srcem nesebično volio Slavoniju, Šokadiju, običaje i konje. Za njim je ostala supruga i troje djece. Željko je bio pripadnik pričuvnog sastava SJP "Delta" Županja. Neka mu je laka hrvatska gruda koju je toliko volio.

0 komentari  

"Dragi prijatelju...."

U 13,20 sati nazvao me osobno general Mladen Markač (i dalje je :"U dalekoj zemlji okovan...") te zaželio da prenesem pozdrave svim našim specijalcima koji su uvijek u mislima i molitvama sa njim dok vodi najveću bitku svog života.
Prenio je zahvalu za sve što smo dosada učinili i rekao da nastavimo i dalje pronositi istinu o Domovinskom ratu i ulozi koju smo imali.
Generalu je 8. svibnja (1955) bio rođendan te mu ovim putem javno želimo čestitati rođendan sa željom da izdrži jer istina o svetoj borbi za Hrvatsku će pobijediti.

0 komentari  

Svemir Vrsaljko član Upravnog odbora Fonda HBDR

Svemir Vrsaljko i Lucija Kober na prijedlog potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te predsjednice Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji imenovani su novim članovima Upravnog odbora Fonda. Dosadašnji članovi Upravnog odbora Fonda razriješeni su dužnosti i to Đuro Dečak, Petar Lovrić, Tomislav Merčep i Ivan Posilović. Za nove članove Upravnog odbora Fonda imenovani su dosadašnji članovi Đuro Dečak i Petar Lovrić, te novoizabrani Svemir Vrsaljko, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i Lucija Kober, predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata.

0 komentari  

Glas Slavonije, 6. svibnja 2009.; strana 20.

Klikni sliku za uvećani prikaz i pogledaj video.

5 komentari  

Pakrac - okrugli stol "Uloga Specijalne policije MUP RH u VRO "Bljesak""

U Pakracu, 4. svibnja 2009. godine održan je okrugli stol "Uloga Specijalne policije MUP RH u VRO "Bljesak"" Organizator je udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata uz stručnu suradnju s Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom Domovinskog rata Zagreb predvođeno dr.sci. Antom Nazorom i domaćinom Gradom Pakrac predvođeno gradonačelnikom mr.sci. Davorom Huškom. Sve je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u gradovima Lipik i Pakrac i pokaznom vježbom Specijalne policije MUP RH na stadionu NK "Hajduk" u Pakracu u nazočnosti mnoštva građana koji su oduševljeno pratili burnim pljeskom pokaznu vježbu. Okrugli stol održan je u novoj gradskoj vijećnici i kompleksu "Janković" u Pakracu. Pogledajte video:

0 komentari  

Mihajlo Hrastov osuđen na osam godina zatvora


Bivši policijski specijalac Mihajlo Hrastov, nakon tri oslobađajuće presude, odlukom Vrhovnog suda osuđen je na osam godina zatvora zbog ubojstva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih neprijateljskih vojnika na Koranskome mostu u rujnu 1991., doznaje se u utorak od njegovih branitelja.
Budući da je Hrastovu dosuđena zatvorska kazna veća od pet godina, odmah mu je posebnim rješenjem određen i pritvor.

Odvjetnici optuženog najavljuju tužbu


- Čuli smo za odluku Vrhovnog suda iako je još nismo dobili, no svakako ćemo se žaliti - rekao je Hini jedan od Hrastovljevih branitelja, odvjetnik Igor Meznarić.

- Dok ne vidimo presudu i njezino obrazloženje, teško nam je reći što je navelo Vrhovni sud da promijeni oslobađajuću odluku karlovačkoga Županijskog suda - dodao je Meznarić.

Drugi Hrastovljev branitelj Krešimir Vilajtović također je istaknuo da će obrana svakako iskoristiti mogućnost žalbe Vrhovnom sudu. Pritom je rekao da je jučer u završnoj riječi zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Antun Kvakan prvi put od početka pravne bitke u slučaju Koranskoga mosta priznao da su zarobljeni pripadnici neprijateljske vojske napali Hrastovljeva suborca, pripadnika specijalne jedinice karlovačke policije Gorana Čerkeza.

- Zbog te činjenice, sa sigurnošću mogu najaviti žalbu na osuđujuću presudu jer Vrhovni sud nije uvažio činjenicu da su samim napadom na Čerkeza neprijateljski vojnici izgubili status ratnih zarobljenika, te da se nikako nije radilo o njihovoj bezuvjetnoj predaji - rekao je Vilajtović.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti da je Hrastovu preinačena oslobađajuća presuda karlovačkoga Županijskog suda i da je prvi put u 16 godina proglašen krivim za ubojstva na Koranskome mostu.
Pismenu presudu odvjetnici očekuju za deset dana

On tvrdi kako je Hrastov po pravilima međunarodnoga ratnog prava, u okolnostima napada na svoje suborce, imao pravo vatrenim oružjem onemogućiti napad i bijeg neprijateljskih vojnika.

Obrana očekuje da će pismenu presudu i obrazloženje dobiti za desetak dana.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti da je Hrastovu preinačena oslobađajuća presuda karlovačkoga Županijskog suda i da je prvi put u 16 godina proglašen krivim za ubojstva na Koranskome mostu. Rekao je da je odluka donesena i da će biti žurno upućena karlovačkome sudu koji je mora dostaviti obrani i tužiteljstvu, ali ne može se javno objaviti dok je oni ne dobiju. No, objasnio je da u slučaju kada Vrhovni sud preinači prvostupanjsku presudu postoji još jedna mogućnost žalbe o kojoj kao trećestupanjski sud također odlučuje Vrhovni sud.

Hrastov je tri puta na prvostupanjskome sudu oslobođen optužbe uz obrazloženje da je postupao u nužnoj obrani. Presude iz 1993. i 2003. Vrhovni sud je ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje, no ovaj put uvažio je žalbu tužiteljstva i presudu iz ožujka 2007. ukinuo i preinačio u osuđujuću.
Presuda donešena na sudskoj raspravi

Presudu Hrastovu donijelo je vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem sutkinje Senke Klarić-Baranović koje je, kako bi to učinilo, pribjeglo neuobičajenom potezu za taj sud i odlučilo održati sudsku raspravu na koju je pozvalo vještake i nekolicinu svjedoka te je ispitalo samog optuženika.

Hrastov je tri puta na prvostupanjskome sudu oslobođen optužbe uz obrazloženje da je postupao u nužnoj obrani. Presude iz 1993. i 2003. Vrhovni sud je ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje, no ovaj put uvažio je žalbu tužiteljstva i presudu iz ožujka 2007. ukinuo i preinačio u osuđujuću.

U Državnom odvjetništvu RH nisu željeli komentirati odluku Vrhovnog suda sve dok ne dobiju pismeno obrazloženje.

Prenosimo sa:www.javno.com

0 komentari  

12 redarstvenika - 18. memorijal u Borovu

Članovi USPDR "Delta" zajedno sa roditeljima-članovima HURPBDR Grada Županja 2. svibnja zapalili su svijeće i pomolili se na Spomen obilježju poginulim braniteljima županjske posavine, potom se uputili u Borovo. Zajedno, u koloni, sa ostalim članovima iz Udruga Specijalne policije i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u svečanom mimohodu sa ratnim zastavama došlo se od željezničke pruge do centra sela gdje je spomen obilježje poginulim policajcima. Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca te prigodnim govorima predstavnika hrvatske Vlade, MOBMS, MORH, MUP RH, županije i drugih podsjetili su na tragediju koja se dogodila 1991. godine. U crkvi svetih Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica za sve poginule. Na gradskom stadionu HNK "Cibalia" atraktivnim padobranskim skokovima pripadnika Specijalne policije MUP RH i drugim sportskim natjecanjima započelo je obilježavanje 18. memorijala "Dvanaest redarstvenika". U Jarmini u organizaciji USPDR "Krpelj" organizirana je okrijepa za članove udruga Specijalne policije iz cijele Hrvatske. Dio događanja pogledajte u ovom videu:

0 komentari  

14. obljetnica VRO "Bljesak" u Okučanima


Izaslanstvo USPDR "Delta" Županja, zajedno sa drugim pripadnicima Specijalnih jedinica policije MUP RH sudionicima VRO "Bljesak" sudjelovalo je u obilježavanju 14.obljetnice vojnoredarstvene operacije "Bljesak" u Okučanima. Obilježavanje je započelo sviranjem budnica ulicama Okučana u izvedbi vojnog orkestra hrvatske vojske. U spomen parku hrvatskim vitezovima predsjednik RH Stjepan Mesić, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade RH, pripadnici Oružanih snaga RH i Ravnateljstva policije, obitelji poginulih i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće. Služena je sveta misa zadušnica u crkvi svetog Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, potom je uslijedio obilazak TT zbora projekata "Privlačenje osoblja" i NATO-a uz podjelu vojničkog graha i osvježavajućih napitaka građanima Okučana. Zajedno sa kolegama iz drugih udruga Specijalne policije obišli smo spomen obilježja mjesta na kojemu su poginuli pripadnici SJP MUP RH u VRO "Bljesak". Nekoliko fotografija sa obilježavanja(klikni za uvećani prikaz) :


0 komentari